Focus, controle en een ijzersterke routine, dat kenmerkt de atleten die schitteren op de Olympische Spelen in Rio. Ze leveren prestaties waar wij vaak enkel van kunnen dromen. Toch zijn er gewoonten die wij van deze toppers kunnen overnemen voor een succesvoller leven.

Business Insider  geeft een opsomming van interessante gewoonten van atleten die wij als “gewone mens” kunnen toepassen voor een succesvoller leven.

1. Haal meer uit je slaap: Michael Phelps, USA, zwemmen

Routine van de atleet ontleed
Zwemgod Michael Phelps heeft bijzondere slaaproutine. Uniek zelfs. Hij slaapt namelijk op grote hoogte, ten minste dat denkt zijn lichaam. De lucht in zijn slaapkamer is zuurstofarm gemaakt.

Pas het toe
Een zuurstofarme slaapruimte is niet makkelijk te creëren in het gemiddelde huis. En als het al mogelijk is erg prijzig. Maar er zijn andere manieren om de slaapkwaliteit te verbeteren. Zorg ervoor dat de slaapkamer zo koel en donker mogelijk is. Houdt elektronica zoveel mogelijk buiten de kamer en probeer elke dag rond dezelfde tijd in slaap te vallen en op te staan.

2. Focus op food: Novak Djokovic, Servië, tennis

Routine van de atleet ontleed
Toptennisser Novak Djokovic, nummer één op de ATP-ranglijst, heeft een strakke eetroutine. Eerst drinkt hij een groot glas water op kamertemperatuur; vervolgens eet hij twee theelepels honing en dan pas begint hij aan zijn voedingrijke ontbijt. Belangrijke ingrediënten zijn: muesli of havermout, noten, fruit, kokosolie en kokoswater of plantaardige melk.

Pas het toe
Djokivic' focus op gevarieerde voedingsstoffen zorgt ervoor dat hij optimaal kan presteren. Dit kun jij ook. Eet gezond en zorg ervoor dat je altijd water bij de hand hebt zodat je gehydrateerd blijft gedurende de dag.

3. Ontbijt altijd: Misty May-Treanor, USA, volleybal

Routine van de atleet ontleed
Het allerbelangrijkste woord van May-Treanor? Ontbijt. Of het geklutste eieren zijn met groenten of een flink ontbijt met spek: ze ontbijt altijd. Hoe druk haar dag ook is.

Pas het toe
Maak ontbijt een prioriteit. Ook als je graag snoozed. Je kunt jezelf niet langer wijsmaken dat het niet erg is om een keer het ontbijt over te slaan. Want ontbijten is het allerbelangrijkste begin van je dag. Het houdt je gezond en productief tijdens de dag. Dus: ontbijt altijd!

4. Visualiseer je doelen: Carli Lloyd, USA, voetbal

Routine van de atleet ontleed
De Amerikaanse stervoetballer Carli Lloyd focust vooral op één ding: haar gedachten. Voor elke wedstrijd visualiseert ze het spel. Hoe ziet haar optimale wedstrijd eruit? Zo scoorde ze tijdens de WK-finale in 2015 drie doelpunten. Wat ze visualiseerde voor de wedstrijd? Dat ze vier goals zou maken. Drie van de vier, geen slechte voorspelling dus.

Pas het toe
Waarschijnlijk voetbal jij in het dagelijks leven niet voor een miljoenenpubliek, maar er zijn wel andere doelen die je wilt bereiken. Het kan gaan om een goede indruk maken bij een sollicitatiegesprek, een sublieme presentatie geven bij een toekomstige klant of een succesvolle salarisonderhandeling. Wat het ook is, visualisatie vooraf kan het verschil maken tussen een magere prestatie en een topresultaat.

5. Slaap gaat vóór alles: Usain Bolt, Jamaica, sprint

Routine van de atleet ontleed
Hij is de allersnelste man ter wereld: Usain Bolt. Hoe doet hij dat? Zoals andere topsporters eet hij gezond en traint hij veel. Maar, zijn belangrijkste voorbereiding is slaap. Waarom? Omdat het lichaam zich tijdens de slaap herstelt en zich oplaadt voor een nieuwe dag.

Pas het toe
Vaak zetten we werk op de eerste plaats. We blijven langer op om nog even snel iets af te maken of we zetten de wekker extra vroeg om alvast naar het kantoor te gaan. Met een extra kop koffie houden we de slaap op afstand. We voelen ons dan misschien productief, maar op de lange termijn werkt slaaptekort contraproductief. Daarom: zet slaap op de eerste plaats.

6. Schrijf het op: Sanne Wevers, turnen

Routine van de atleet ontleed
Het is inmiddels een geijkte term: "het boekje van Sanne Wevers." Het notitieboekje zit standaard in haar sporttas. Na elke oefening pakt ze het erbij en documenteert haar scores. Ook rekent ze de punten na. Zo kan ze eventueel de jury corrigeren. Ook hardloper Eliud Kipchoge uit Kenia hanteert deze routine en houdt al zijn prestaties nauwkeurig bij.

Pas het toe
Houd je doelen bij, wat je al hebt bereikt, maar ook wat er fout ging en wat je nog wilt bereiken. Waar wil je zijn over vijf jaar? Schrijf alles op. Zo blijf je gefocust op de toekomst en weet je op welke punten je jezelf nog kunt verbeteren.

7. Vertrouw jezelf: Claressa Shields, USA, boksen

Routine van de atleet ontleed
Ze is trots op zichzelf, zonder arrogant te zijn: Claressa Shields. Door haar zelfvertrouwen is ze in staat tien keer harder te werken dan haar tegenstanders om haar doel te bereiken.

Pas het toe
Er is een verschil tussen arrogantie en zelfvertrouwen. Het vormt het verschil tussen de boel bedriegen en in jezelf geloven. Het oplichterssyndroom is een doodlopende weg naar succes, maar zelfvertrouwen en goed kunnen uitleggen waarom jij de (wo)-man-for-the-job bent is the way to go.

8. Maak je geen zorgen: Katie Ledecky, USA, zwemmen

Routine van de atleet ontleed
Ledecky lijkt altijd vrolijk. Zelfs voor de allerbelangrijkste wedstrijden komt ze ontspannen over. Haar truc? Wanneer ze zenuwachtig wordt, concentreert ze zich op datgene wat ze moet bereiken: een topprestatie leveren. Alle negatieve gedachten zet ze opzij en vervolgens gaat ze ervoor.

Pas het toe
Wanneer je denkt aan de vele taken op je to-do-list of belangrijke afspraken met klanten en de stress de overhand dreigt te nemen, druk dan de zenuwen weg en denk aan iets anders. Een plek of een gevoel waardoor je stress verdwijnt. Hierdoor blijf je gefocust.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl